Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
(2360 niezalogowanych)
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
Izabelka83 napisał:
Witam, mam pytanie. Jestem tu nowa na forum, sama niewiem czy pisze w odpowiednim miejscu. Pracowalam 8 miesiecy w firmie, mialam staly kontrakt, ale zrezygnowalam bo chce sie nauczyc norweskiego i od miesiaca chodze na kurs. Kurs jest 4 razy w tygodniu przez prawie 5 miesiecy. Moje pytanie to czy moge starac sie o jakikolwiek zasilek-pomoc z NAVN. Kurs oplacac bede sama i jednak jest to troche pieniedzy.

niestety ale musiała byś być ciapatym albo murzynem z krajów trzeciego świata wtedy jest gratis ......
możesz z NAV dostać zasiłek jeżeli się kwalifikujesz
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Izabelka83 napisał:
Witam, mam pytanie. Jestem tu nowa na forum, sama niewiem czy pisze w odpowiednim miejscu. Pracowalam 8 miesiecy w firmie, mialam staly kontrakt, ale zrezygnowalam bo chce sie nauczyc norweskiego i od miesiaca chodze na kurs. Kurs jest 4 razy w tygodniu przez prawie 5 miesiecy. Moje pytanie to czy moge starac sie o jakikolwiek zasilek-pomoc z NAVN. Kurs oplacac bede sama i jednak jest to troche pieniedzy.
-Hm ... przepisy trochę się zmieniły , niemniej ..gabarytowo ... NIE MOŻESZ ..bo występuje Konflikt Interesów .
---
By pobierać bezrobotne W Norge , to w czasie od godziny ... 07:00 do 15:00 ...nie można uczestniczyć w żadnych zajęciach nie związanych z NAV .
Ponadto , trzeba mieć zarobione w Tamtym 2011-roku ponad 130tys Brutto... /JAK NIE WIĘCEJ/ by się zakwalifikować na finanse .
Pomijam już Inne mniej istotne warunki jakie trzeba spełnić .
---
A tu proszę bardziej szczegółowo i formalnie :
--www.nav.no/English/Information+in+other+...S+borgere.154915.cms
---
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3 Posty
Iza Dziewierska
(Izabelka83)
Wiking
Dziekuje bardzo za tak szybko pomoc, zwłaszcza Tobie Gabriel.
Ogolnie to beda 2 semestry po 2,5 miesiaca chodzila na norweski, a po skonczeniu nauki czyli po tych 5 miesiacach wgl powinam tam isc sie zarejestrowac? czy NAV oplaca moze jakies ubezpieczenie zdrowotne, czy po kursie moga mi jakos pomoc, czy dac sobie lepiej z nimi spokoj i na wlasna reke szukac nowej pracy.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
NAV płaci ubezpieczenie gdy się ma prawo do zasiłku i go pobiera .
może cię wysłać na praktykę ewentualnie . chyba maksymalnie do 9 miesięcy . pieniądze za to niewielkie ale można sobie popraktykować .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
a na pomoc w znalezieniu pracy to u nich nie licz .......licz tylko na siebie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Izabelka83 napisał:
Dziekuje bardzo za tak szybko pomoc, zwłaszcza Tobie Gabriel.
Ogolnie to beda 2 semestry po 2,5 miesiaca chodzila na norweski, a po skonczeniu nauki czyli po tych 5 miesiacach wgl powinam tam isc sie zarejestrowac? czy NAV oplaca moze jakies ubezpieczenie zdrowotne, czy po kursie moga mi jakos pomoc, czy dac sobie lepiej z nimi spokoj i na wlasna reke szukac nowej pracy.

To wszystko są tylko i wyłącznie INDYWIDUALNE rozwiązania ... trzeba pójść i zobaczyć , a NÓŻ WIDELEC ...półmisek ... trafisz na urzędnika , który zechce pomóc więcej niż standard gwarantuje .
---
JAK nie pójdziesz to nie będziesz wiedzieć , zarejestrować się to nie grzech i przestępstwo , ponadto po rejestracji , jako bezrobotna będziesz miała już jakiś staż w tej materii , jak i również punkty z racji tego Iż Sama , starasz się podnieść swój Norweski poziom dostosowania się , do ewentualnej pracy .
---
Pamiętaj również , iż od Paru Tysięcy Lat , Obowiązuje Niezmienne Prawo , Czego Nie ma uwiecznionego na Obrazie / pismo to również swoisty obraz / TEGO NIE MA W OGÓLE i nie istnieje w świecie współczesnym .
---
Jakiekolwiek Pismo umieszczone w NAV , pozostawia współczesny ślad .
---
A to , czy za tym faktem , będą szły wymierne fundusze na początku , jest najmniej istotne ...
---
Jednymi słowy ... w wolnym czasie od nauki iść do NAV zarejestrować się i przychodzić regularnie w wolnych chwilach .Oni też organizują kursy szkoleniowe które mogą być przydatne iakurat zgodne z twoim planem zajęć w szkole językowej , a i może trafić się jakaś drobna praca w samym NAV .kto to wie .... Na pewno nie ten , kto tam nie pójdzie i sam się nie przekona jak już wyżej pisałem , a tu jedynie powtarzam dla utrwalenia ...
Powodzenia
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3 Posty
Iza Dziewierska
(Izabelka83)
Wiking
W tym tygodniu zamierzam wtedy przejsc sie do NAV, zobaczymy co bedzie to bedzie. Dziekuje wam bardzooo
ps. napisze niedlugo, co mi powiedzieli...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4104 Posty
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
Izabelka83 napisał:

jesli zwolnilas sie samam to 2 miesiace masz niepalcone... zadnego zasilku... po dwoch miesiacach dostaniesz...

a tak na marginesie.. to kursow wieczorowych nie bylo???
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok